Hvad med østafrika ?

Skal den eksotiske kaffe med deburindi kayanzan vinøse syre og komplekse smag altid komme fra Kenya ? Ikke nødvendigvis, der findes også andre gode alternativer som kan udfordre på kvalitet og ikke mindst frembringe den gode smag.

Vi har fundet en rigtig lækker kaffe fra Burundi. Et land på grænsen mellem øst- og centralafrika, kilet ind mellem Rwanda, Tanzania og den demokratiske republik Congo. Burundi er fortrinsvist dækket af bakker og bjerge hvor laveste punkt er 700 moh. Ca 800.000 familier producerer og forarbejder kaffe på et areal på 60.000 ha, med ca 25 millioner kaffetræer.

Vores kaffe kommer fra Kayanza provinsen lige øst for Kibira National Park, hvor ca. 2000 bønder deles om vaskestationen Gahahe. Produktionsanlægget blev etableret i 1989. Kaffetræerne gror i 1800 meters højde og er arabica bourbon. Kaffen er vasket og herefter tørret på de traditionelle højborde (se billedet).

Vi rister kaffen nænsomt med en god fordeling af varmen over hele forløbet, der afsluttes i en lys rist.
Kaffen er utrolig ren med lækker sprødhed, hvor syren er vinøs og moderat uden at virke anstrengende, men dog med til at give kaffen struktur og fylde. En lækker frugt der fremhæver sødmen, som afsluttes i en tør behagelig eftersmag.

Den er lige ristet og kan købes i shoppen – Burundi A, Kayanza