Land: Papua New Guinea
Region: Goroka/Henganofi
Område: Bena Eastern Highlands
Højde: 1.400-1.900 m.o.h.
Proces: Vasket- Sundried
Korofeigu Farmer’s Cooperative Society ligger i Bena Bena-dalen i det østlige højland, mellem Goroka mod vest og Henganofi mod øst.
Coop – som kan være et kooperativ i navn og praksis, dog ikke som en officielt registreret enhed, hvilket er almindeligt i regionen – består af 97 producenter (hvoraf nogle ses ovenfor, nær en planteskole), der driver et område med 112 hektar. Det bjergrige og fugtige dyrkningsområde har lerjord og en række indfødte skyggetræer. Den årlige produktion er omkring 1,6 containere.
I begyndelsen af 1945, da krigen i New Guinea var ved at aftage, blev fire landsbygrunde i Korofeigu området identificeret af administrationen til kaffeplantning af landsbyerne. Tretten teenage landsbyboere fra Korofeigu og andre omkringliggende områder blev udvalgt til at blive sendt til en nyoprettet skole for at træne i kaffeproduktion. I de næste 12 måneder flyttede embedsmænd rundt i det østlige højland for at vælge landsbygrunde og opmuntre dem til at plante frøplanter, mens de fortsatte med at træne ungdommen i disse områder.
Den oprindelige befolknings første reaktion var ligegyldighed; i en rig dal, der kunne producere så meget, troede man, at en afgrøde, der ville tage tre år at høste en afkast, var spild af tid. Selvom nogle grunde blev forsømt, blev ingen fjernet, hvilket muliggjorde begyndelsen på en kaffedyrkningskultur i dette område.
Fra disse små beplantninger i og omkring Korofeigu er kaffe blevet den vigtigste handelsvare. I dag er det Papua Ny Guineas vigtigste landbrugsafgrøde, der direkte eller indirekte giver den største indkomstkilde for en tredjedel af landets befolkning.
Vores leverandør og søstereksportfirma, New Guinea Highlands Coffee Exports (NGHCE), har haft forretningsforbindelser med bønder i Korofeigu-området siden virksomheden blev oprettet i 1992, men medlemmer af virksomheden har handlet kaffe i området siden 1960’erne. Læs mere om NGHCE lige her..
I de seneste år startede NGHCE et program for at hjælpe landmænd med at opnå deres økologiske certificering. Denne kaffe er produktet af dette initiativ, som også leverer omfattende arbejde med HIV/AIDS-forebyggelse, økonomisk styring, ligestillingsbevidsthed, kaffeavl og certificeringsstandarder og -procedurer.
Ristning af Økologisk Papua New Guinea, Korofeigu
Vi rister kaffen med tilpas varme og efter en nøje udvalgt profil, der frembringer de helt specielle karakteristika som kaffen kan tilbyde i koppen. Når den er ristet perfekt er den mellemristet i den lyse ende af skalalen og I koppen er smagen meget kompleks med en sødlig fylde og kvalitet, samt let pikant sødme.
En rigtig god kop og passer rigtig godt til stempelkanden eller V60 brygning.
Cupping noter:
- Karamel
- Citrus
- Tranebær
- Tropisk, krydret og saftigt.
Lidt mere historie:
Det er almindeligt accepteret, at kaffe først blev introduceret i Stillehavsområdet i slutningen af det 18. århundrede af hollandske sømænd. Den første kendte omfattende plantning i PNG blev imidlertid etableret i Sogeri i 1898. I 1908 var der plantet op til 70 Ha, og eksportindtægterne udgjorde 915,00 USD. Lutherske missionærer blev betragtet som de første til at introducere kaffekimplanter i højlandet i New Guinea i førkrigsårene.
De første plantager blev etableret i Goroka lige efter krigen af en australsk opdagelsesrejsende James Leahy. Vi skal også nævne, at højlandet i New Guinea først blev opdaget af europæere i 1930’erne.
Den australske administration opfordrede landsbyerne og småbønderne til at adoptere kaffe som kontantafgrøde i 1950’erne og 1960’erne.
I dag er kaffe den største kontantafgrøde i højlandsprovinserne i PNG. Det er usikkert, hvor mange kaffeavlere der er i PNG, men det er sikkert at konstatere, at størstedelen af højlandets befolkning på den ene eller anden måde genererer nogle indtægter gennem kaffeindustrien. Selvom PNG i nyere historie har eksporteret omkring 1 million poser grønne bønner, er der på grund af en forringet infrastruktur et gennemsnitligt år eksporteret omkring 800.000 poser grønne bønner. Langt over 90 % af den mængde er fuldvasket kaffe fra forskellige Arabica-varianter (overvejende Typica og Arusha), produceret og soltørret af småbønderne kaffeavlere. Med meget få undtagelser dyrkes småbønderkaffe i skygge. PNG er naturligvis velsignet med meget frugtbar jord, hvilket yderligere reducerer afhængigheden af gødning eller andre fysiske input. Men med lidt foryngelse, er gennemsnitsalderen for kaffetræer ret gammel, og udbyttet pr. hektar er lavt.
En typisk lille kaffeavler i højlandet har i gennemsnit mindre end 2.500 træer, altså mindre end 1 hektar plantet kaffe. PNG kan prale af, at disse landmænd i gennemsnit modtager mere end 70 % af FOB-prisen for deres kaffe.