Peru Cajamarca økologisk
Land: Peru
Region: San Ignacio, Cajamarca
Provins: Provincia Cajamarca
Højde: 1400-1800 m.o.h.
Type: Typica (mest), Bourbon, Caturra & Catimor
Proces: Washed
Ejer: Aprocanorsi Cooperative
Certificering: Økologisk
Peruviansk økologisk kaffe fra Aprocanorsi; en gruppe producenter der opererer i Cajamarca-regionen i det nordlige Peru. Oppe i Andesbjergene 500km fra Ækvator, grænsende op til Ecuador mod nord, med Amazonas mod vest og Stillehavet mod øst, er området formidabelt til dyrkning af special kaffe.
I øjeblikket er der over 2200 små producenter, der leverer til sammenslutningen af kaffebønder, som råder over de-pulper og de øvrige procestrin til forarbejdning af rå-kaffen. Hver kaffebonde håndplukker sine kaffebær og de-pulper (aftager skindet) lokalt på gården, ofte med manuelle gammeldags de-pulpers. Råkaffen leveres herefter til den lokale mølle, hvor de grønne bønner klargøres til export. Råkaffen bliver sorteret endnu en gang for fejl og defekter og så afskibes kaffen til EU.
En stor udfordring for kaffeforsyningskæden i Peru, er at sikre levering til tiden. Med infrastruktur spørgsmål, konstante forsinkelser og eksponentiel stigende efterspørgsel, er kaffecoop’erne i gang med at installere foranstaltninger til yderligere forbedring af kvaliteten. Gruppen planlægger at installere overdækket tørring af de grønne bønner, hvilket sker med finansiel støtte fra det lokale samfund. Målet er at hjælpe producenterne med at tørre deres råkaffe ordentligt, før den gennemgår de sidste procestrin, hvilket kan have stor indvirkning på kvaliteten.
Kaffen gror i højden 1400-1800 m.o.h og der produceres primært arabica kaffe af sorterne Typica, Pache, Caturra, hvor Typica udgør størstedelen. Kaffebærene høstes i juli-oktober og behandles efter “vådmetoden”, hvor bærskallen afpulpes og frugtkød og kaffebønner fermenteres i store tanke og herefter tørres i solen eller som på billedet ovenfor i ‘tørretelte’ på hævede tørrebænke.
Vi rister denne kaffe efter en traditionel risteprofil og ristegraden er mellem. De grønne bønner får en del varme i starten af risteprocessen, for hurtigt at få introduceret varme i bønnerne. Gradvist sænkes varmen og afsluttes ved meget lav varme.
Det giver en helt speciel smag og karakter, med en blød kaffesmag og krop let og elegant afrundet i koppen med en raffineret eftersmag. Typisk vil man i koppen finde smagsnuancer som karamel, kakao, let citrusagtig syrlighed og en sød smag af tørret frugt.
Find resten af vores sortiment med Espressokaffe i vores shop her. Hos Strandvejsristeriet kan der ligeledes købes alt fra ristede bønner til tilbehør for kaffeelskeren.