Costa Rica Tarrazù Grønne bønner
Land: Costa Rica
Region: Tarrazù
Sted: Santa Cruz
Station: Palmichal Micromill
Højde: 1600-1700 m.o.h.
Type: Caturra, Catuai
Proces: Vasket
Blomstring: Marts/April
Høsting: Januar-Februar
Denne kaffe fra Costa Rica er dyrket og forarbejdet i Santa Cruz området i Tarrazù regionen, lige i midten af Costa Rica. Navnet, Santa Cruz dækker over et lille samfund, hvor ca. 20 mindre uberørte farme dagligt arbejder med kaffeproduktion. Selve dyrkningsområdet dækker et areal på ca. 100 Ha. I de frodige landområde i Tarrazú, er kaffeproduktionen et af de socio-økonomiske værktøjer, der sikre udvikling de bønder der arbejder her. Kaffen gror i dalene omkring Costa Rica’s højeste bjerge og den samlede produktion for Tarrazú er ca. 700.000 sække, der fortrinsvis kommer fra små farme.
Farmene er nøje udvalgt til at repræsentere denne meget lille region (nanoregion). Farmene er også udvalgt på baggrund af deres evne til at sikre en høj kvalitet af røde bær, og høsten bliver udført meget selektivt med hver farm, så kvaliteten af kaffen bliver bedst mulig. Samarbejdet med netop disse farme er startet i 2014-15, og det overordnede mål er at sikre en stabil produktion i området, bedre vilkår for bønderne og at, den velkendte smag af god vasket kaffe fra Costa rica forbedres, samt fuld sporbarhed til de bønder der producerer kaffen.
Efter selektiv plukning af de modne kaffebær, bringes de til den lokale vaskestation Palmichal Micromill, hvor bærerne bliver sorteret og derefter afpulpes, for mekanisk at vaske de grønne bønner, til de grønne kaffebønner ender i de store vandtanke, hvor mucilag’en fjernes.
Efter vaskning tørres kaffen i tromler hvor varmen holdes under 37 grader. Der foretages løbende test af bønnerne, primært for at bestemme fugtindholdet, som helst skal være omkring 11% når tørringen afsluttes. Herefter hviler bønnerne i 60 dage inden de gennemgår den sidste “hulling”, hvor parchment skal fjernes og størrelsen på bønnerne bestemmes, samt sidste sortering inden kaffen afskibes til vores risteri på Kronborg.
Vi rister denne kaffe kort tid med høj varme, hvilket vil sige omkring 10 minutter (og for nørder – ca. 90 sek efter første knæk), så vi holder på frugten og den lette syre. En fantastisk lysere ristet kaffe med distinkt karakteristika der kendetegner Costa Rica så godt.
Smagen er sød og let af tropiske frugter, med en behersket syre der ikke overdynger resten af udtrykket i koppen. I modsætning til de afrikanske kaffer, Shakisso’en fra Etiopien som også er lysristet, er der i denne kaffe mere bund og fylde og noter af nougat og rørsukker. Frugtsødmen er behagelig og fylden øges i takt med at kaffen nedkøles i koppen.
Costa Rica Santa Cruz bør drikkes uden mælk og helst solo, idet mælken let drukner de fine nuancer i kaffen og overdøver smagen.
Brygges bedst i V60 eller Kalita eller i en god filtermaskine .