Brygguide til chemex – step-by-step:
Chemex
1.
Fyld vand på kedlen og kog det.
2.
Gør 48 gram kaffebønner klar.
3.
Sæt et filter i toppen af din Chemex og sørg for at siden med med de tre-lag er vendt mod tuden. Det gør, at luften nemmere slipper ud mens der brygges.
4.
Hæld rigeligt med kogende vand gennem filteret for at undgå at kaffen smager af papir.
5.
Når filteret er renset hældes vandet ud igen. Lad være med at fjerne filteret for at få vandet hurtigere ud, det kan være svært at sætte det fast igen.
6.
Sæt nu din Chemex på en vægt og nulstil den.
7.
Mal kaffen og hæld den i filteret. Nulstil så vægten igen.
8.
Når vandet er kølet ned til omkring 93 grader fordeles 100 g jævnt over kaffen. Start timeren. Nu vil kaffen begynde at bloome. (folde sig ud)
9.
Herfra tager det typisk omkring 90 sekunder for en dosering af denne størrelse. Vent på timerens alarm før du fortsætter.
10.
Hæld så vand i din Chemex i en cirkulær bevægelse. Prøv at undgå at ramme siderne. Stop når vægten viser 710 gram. Hvis kaffen stiger for hurtigt venter du til den er faldet et par centimeter, og fortsætter så som før. Fyld ikke vand til toppen af maskinen, men stop når grumsen er omkring 5 centimeter fra kanten.
11.
Når maskinen drypper med et par sekunders mellemrum er kaffen færdig. Hvis du har malet kaffen korrekt og hældt vand på i det rette tempo, burde hele processen have taget omkring fire minutter. Fjern filteret og smid det ud.
Vil du læse mere om Chemex kanderne og tilbehør – tjek Chemex Coffee Makers